Целта е да бъдат подпомогнати доставчиците, които се борят с бързото покачване на цените на вноса

Германското правителство възнамерява да наложи такса на всички потребители на газ, за да подпомогне доставчиците, които се борят с бързото покачване на цените на вноса, става ясно от предложение, цитирано от Ройтерс.

Според източници от индустрията и правителството, се очаква законопроектът да бъде приет от парламента на 8 юли, предаде БГНЕС.

Германия: Русия да понесе отговорност за смъртта на цивилни в Украйна

Говорител на министерството на икономиката отказа да коментира предложението, но заяви, че министерството редовно проверява съществуващите инструменти и дали те могат да бъдат допълнени.

Германия се бори да въведе извънреден механизъм преди 11 юли, когато 10 дни планирана профилактика на руския газопровод "Северен поток 1" ще спре напълно доставките.

Експертите предупреждават, че прекъсването може да се удължи, което ще изостри недостига на газ и ще доведе до още по-голямо повишаване на цените.

Допълнителните разходи за замяна на газа от Русия ще бъдат разпределени между всички потребители на газ по "прозрачна и недискриминационна" процедура чрез Trading Hub Europe - организация на операторите на газови мрежи.

Таксата ще оскъпи газа за всички, вместо тежестта да пада само върху определени домакинства, в зависимост от това кой е техният доставчик на газ.

Ако парламентът одобри плана, правителството ще може да въведе таксата вместо обща клауза за коригиране на цените, която ще позволи на доставчиците сами да прехвърлят увеличенията на цените върху клиентите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.