20 души бяха убити край Одеса, след като някои от руските ракети удариха жилищни блокове и почивна станция

Путин и правителството на Русия трябва да понесат отговорността за смъртта на цивилни в Украйна. Това обявиха от правителството на Германия при поредния ракетен удар срещу цивилни обекти. 21 души бяха убити край Одеса, след като някои от руските ракети удариха жилищни блокове и почивна станция.       

Под бурни аплодисменти: Поставиха знамето на ЕС в украинската Рада (ВИДЕО)

Ракетите са ударили 9-етажен жилищен блок. Това е станало през нощта, когато хората са спели, казват местните власти. В тази сграда са загинали 16 души. Повече от 40 са евакуирани от пожарникари. В блока живели над 150 души, казват от управата на Одеса.

"Чухме взривовете. Живеем наблизо. Дойдохме да видим какво е станало. Заедно със служителите на спешната служба помогнахме на тези, които бяха оцелели. И изнесохме тези, които за съжаление не бяха”, разказа Олександър Абрамович, жител на Сергеевка. 

Още петима, сред които 12-годишно момче, са загинали в почивна станция край брега на Черно море.

ЕК освобождава от мита и ДДС вноса на животоспасяващи стоки за украинците

В последните дни Русия драстично усили ударите с ракети в населени места, които са далеч от фронта. Освен Украйна, редица национални правителства и Европейския съюз осъждат тази тактика и големият брой цивилни жертви.

“Армията на Путин продължава да убива вашите братя и сестри, продължават да окупират земите ви, да крадат зърното ви и бомбардират градовете ви. Вие се отбранявате смело и Европа ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Няма да спрем, докато не надделеете”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Русия и днес отрече да се бомбардират цивилни обекти.

Най-малко десет души са загинали при руски ракетен удар в Одеса

“Въоръжените сили на Руската федерация, в хода на специализираната военна операция, не действат срещу граждански цели”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Думите на Песков са в пълен разрез с ситуацията в Украйна, където руската армия разруши гари, летища, мостове, далекопроводи и редица други цивилни обекти и инфраструктура.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.