Премиерът на Северна Македония ще се серщне и с лидера на опозицията

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще присъства днес на заседанието на Съвета за сигурност, свикано от президента на страната Стево Пендаровски. В дневния ред на заседанието ще бъде „модифицираното предложение на френското председателство за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз“, а освен членовете на Съвета за сигурност на заседанието ще присъства и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

Съветът по национална сигурност в РСМ ще обсъжда френското предложение

Като част от консултациите, които започна правителството в Северна Македония веднага след като получи европейското предложение за преговорна рамка, Димитър Ковачевски ще проведе днес и среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"Тази среща е част от поредица планирани консултативни срещи с лидерите на опозицията като част от широките консултации по предложението на френското председателство,“ съобщават от правителствената информационна служба.

Османи: Македонският език ще бъде в преговорната рамка и ще стане официален в ЕС

Вчера Мицкоски беше сред основните говорители на протеста пред сградата на правителството под надслов "Ултиматум-не, благодаря!“. Протестът бе срещу предложението, което според противниците му е "унижение и българизация“ на страната. Срещата Ковачевски-Мицкоски е първата, след като Ковачевски прие премиерския пост.

Неколкократно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояваше за такава среща, постави и ултиматум тя да се състои до 10 май т.г., за да бъде обсъдена дата за предсрочни избори, обещавайки в противен случай безпрецедентни действия на опозицията. Тогава Ковачевски отговори, че не се поддава на изнудване и среща между двамата не се състоя, а от опозицията предприеха т.нар. активна блокада на работата на парламента.

В последните два дни Ковачевски проведе консултативни срещи с лидерите на правителствената коалиция, с дипломатическия корпус, гражданския сектор, с представители на експертната общественост и медиите. Той обяви, че всяко решение по предложението ще бъде взето чрез диалог и консултации в интерес на бъдещето на всички граждани на РСМ.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.