Коментар на доц. Соня Алексиева и Пламен Старев

Как опазваме и представяме националното културно наследство? Туризмът ли е най-сигурният начин, за да оценим и съхраним миналото си или чрез обгрижването на историята и природата, можем да вдъхнем живот на туристическия отрасъл? По тези теми в студиото на „Социална мрежа” коментираха доц. д-р Соня Алексиева - PR експерт  и ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Бизнес администрация” на Нов български университет и Пламен Старев - генерален секретар на ABUJET – Асоциация на българските журналисти и писатели по туризма.

„От много години непрекъснато се правят някакви стратегии за туризма. Това, от което бих избягал веднага, са „чисто море”, „мраморно море”, „високи сини планини” и неща, които ги има по целия свят. Трябва да търсим нещо, с което ние можем да се конкурираме. Такова е имено културното ни историческото наследство”, смята Пламен Ставрев.

„Имаме чудесни и малко познати дестинации у нас. Има интересни паметници, но когато отидем в една община, за да видим даден паметник се оказва, че наоколо има още 20-30”, добави той.

„Ние имаме уникално наследство, но въпросът е как го промотираме и разказваме за него. Ако има две добри новини от пандемията, то това са, че самият туристическият бизнес осъзна, че е изостанал от дигитализацията и че дори българинът откри колко е интересен българският туризъм”, каза Алексиева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.