Владимир Путин поздрави руската армия

Владимир Путин поздрави руската армия за освобождението на Луганск. Русия нарича превземането на украинска територия, освобождение и настоява, че Луганска област е независима държава.  Същевременно Украйна се закани, че скоро ще се върне в Луганск. Владимир Путин се появи по телевизията в Русия, посрещна министъра на отбраната Сергей Шойгу и поздрави армията с успеха в Луганска област.

"Моля ви да връчите държавна награда на всеки военнослужещ, който се е отличил в хода на тези бойни действия", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

В Русия наричат действията си освобождение. Там не се коментира пълната разруха, до която води тактиката на руската армия. Малко преди да освободи Лисичанск, руската армия освободи и съседния Северодонецк.

"Можеш да живееш с преживяното, но е много трудно и страшно. Няма вода, няма ток. Близкото бъдеще изглежда плашещо. Няма поводи за оптимизъм", посочи Елена Иванова, жителка на Северодонецк.

Елена е останала сама, след като семейството й е избягало от войната. На практика е бездомна, заради тежките повреди по дома й.

"На 60 години не е времето да започнеш отначало. Децата ми няма да се върнат. Имат малко дете, за което да се грижат, какво ще правят тук? Всичко се обърна с главата надолу. Разделиха семейства, които бяха неразделни. Да се озовеш сама, на улицата. Всяка нощ е страшна и няма къде да отида”, твърди Елена.

В понеделник в Швейцария започна поредният голям форум, който търси решение за разрухата, която предизвиква инвазията на Русия в Украйна. Участват високопоставени политици, бизнес лидери и основните световни институции, натоварени с опазване на мира и международния законов ред. Те чуха последните оценки, че само материалните щети, нанесени на Украйна са за 100 милиарда долара. Нов план Маршал за пълно възстановяване би струвал 750 милиарда. За така наречените освободени, това възстановяване изглежда много далечна перспектива.

"Животът ми започна по време на война. Сега искам само да видя децата и внуците", споделя Лидия Морозова, жителка на Северодонецк.

79-годишната Лидия е родена в разгара на Втората световна война. Сега съседния народ й носи същото. След като освободиха Северодонецк и Лисичанск, руските войски ще опитат да освободят и следващите градове - Бахмут, Славянск и Краматорск.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.