Кремъл и структурите му са похарчили около 1,5 милиарда рубли за тестване

Всички служители, които под една или друга форма са в контакт с руския президент Владимир Путин, са подложени на строга карантина и на десетки тестове, сред които и за глисти, съобщава руската версия на ВВС.

"Нито нахлуването в Украйна, нито четирите ваксинации срещу коронавируса, нито отслабването на пандемията са премахнали карантината за тези, които са в контакт с Владимир Путин. Пилотите и лекарите редовно са в изолация. За достъп до "чисти зона", стотици хора си правят четирикратни PCR тестове и непрекъснато проверяват антителата си срещу коронавирус. Правят си и допълнителни тестове - за грип, стафилококус ауреус и глисти."

Преди 9 май, Деня на победата в Русия, около 400 души, включително ветерани, бяха поставени под карантина за две седмици в Москва, за да си стиснат ръцете или просто да се доближат до Путин, пише вестникът. Хората били карантинирани в два хотела в центъра на Москва - петзвездният Golden Ring и четиризвездният хотел President.

Путин: Русия ще развива въоръжените си сили

Преди година страната нашумя с безпрецедентна карантина за всички служители на президента. Сега Путин "започна да се мести от резиденция на резиденция по-често, а целият обслужващ персонал и всички, които са в контакт с него, продължават да бъдат под карантина, но вече в различни части на Русия".

Според публични отчети Кремъл и структурите му са похарчили около 1,5 милиарда рубли за това. Според правилата, наложени от руския президент още през 2021 г., карантинираните правят два кръвни теста за антитела на два дни. По време на карантината се правят четири PCR-теста в рамките на 12 дни, а на дванадесетия ден отново се взима кръв за антитела.

Ако тестовете за антитела се окажат отрицателни, тогава след 14 дни изолация служителят получава допуск до „чистата зона“, тоест при президента.

През февруари 2022 г. служители на президента съобщиха, че са били принуждавани да дават екскременти за тестове за глисти.

Най-много пари за тестове са похарчени от летателният отряд на UDP "Россия", чиито екипажи летят с Путин - 125 милиона рубли. От юни 2021 г. на пилотите и стюардесите е било наредени да правят не само PCR, но и всички видове тестове за коронавирус. Така всеки месец са правени по 2 хиляди спешни PCR теста и 600 теста за антитела. Само през май 2022 г. летателният отряд е платил 1376 цитонамазки и 98 фекални проби за коронавирус, както и 447 кръвни теста за антитела и 32 за биомаркери. Летателният екипаж постоянно е под карантина в Московска област.

Telegram-каналът Baza съобщи, че много служители на Кремъл са принудени да прекарат почти цялата година в карантина, а някои служители на президентската администрация са били затворени в единични стаи повече от 150 дни през 2021 г.

Въз основа на данни от обществени поръчки медията установява още, че много преди пандемията Путин е бил придружаван на всички форуми от екипи от лекари, включително специалисти по инфекциозни болести и различни други специалности. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС