Това предвижда законопроект за самоопределението

Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според който всеки ще може да посочи в службата по вписванията името и пола си.

„Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите вече не трябва да търсят правата си в съда”. Така реагира германският депутат Теса Ганзерер на проекта за закон, представен от министрите на правосъдието и на семейството Марко Бушман и Лиза Паус.

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане

Ганзерер, политик от „Зелените” в Бавария и един от първите транссексуални депутати в германския парламент знае какво означава да искаш да промениш „личния си статус” в Германия. Родена е като Маркус Ганзерер, но 45-годишната жена никога не се е чувствала като момче. Не успява да изтрие първото си име от официалните документи - в тях тя все още фигурира като мъж. Това е така, защото според действащия в момента Закон за транссексуалните лица първото име и полът трябва да бъдат променени в акта за раждане. Това обаче изисква две психиатрични експертизи за съдебно решение, което много от засегнатите лица смятат за унизително поради многото интимни въпроси, включително тези за сексуалните практики.

Първите еднополови бракове в Швейцария вече са факт

Новият законопроект ще позволи на всекиго в бъдеще да определи своя пол и собствено име и да го промени чрез проста процедура в службата по вписванията. Евентуална по-нататъшна промяна ще бъде възможна едва след една година. Както е договорено в коалиционното споразумение, Законът за самоопределение има за цел да замени настоящия Закон за транссексуалните от 1980 г.

„Настоящият закон третира засегнатите лица като болни хора. Няма оправдание за това“, подчерта министърът на правосъдието Бушман. Според Министерството на семейството в 99% от случаите съдилищата така или иначе решават в интерес на жалбоподателите. В момента обикновено отнема месеци, за да се вземе решение, като трябва да се платят средно 1 800 евро.

Европейският съд реши да се признават децата от еднополови съюзи

За непълнолетни лица до 14-годишна възраст законните настойници трябва да подадат декларация за промяна в службата по вписванията. Предвижда се непълнолетните, навършили 14 години, да могат сами да подават декларация със съгласието на настойниците си.

„За да се защитят личните права на младите хора, семейните съдилища следва да могат да заменят решението на родителите по молба на непълнолетния в случаите, когато настойниците не са съгласни, въз основа на висшия интерес на детето, както при други констелации в семейното право”, се посочва в документа, цитиран от австрийския „Der Standart”.

Най-популярните ЛГБТИ двойки в световния шоубизнес (ГАЛЕРИЯ)

Както Паус, така и Бушман подчертават, че Законът за самоопределението се отнася изключително до промяната на вписването на пола и на имената. Ако освен промяна на гражданското състояние лицето иска и мерки за физическа промяна на пола, това ще се решава въз основа на специализирани медицински правила, както е било досега.

Критиката дойде от страна на Християнсоциалния съюз. Федералното правителство надминава целта с „радикалното си предложение”, смята Андреа Линдхолц, заместник-председател на парламентарната група в Бундестага.

През 2012 г. Аржентина става първата държава в света, която улеснява смяната на пола. Междувременно в Малта, Дания, Люксембург, Белгия, Ирландия, Португалия, Исландия, Нова Зеландия, Норвегия, Уругвай и Швейцария са въведени разпоредби, подобни на тези, които сега се планират в Германия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС