Парите по Плана за възстановяване

България има кратък срок, да приеме основни законови реформи, за да не изпуснем шанса до края на годината да получим пари от Плана за възстановяване. След последните корекции на парите от Европа вече говорим за намаление с 578 милиона евро или обща сума от малко над 11  милиарда лева, която можем да вземем до 2026 година.

По правило пари може да искаме 2 пъти годишно, но 2022 година вече е преполовена. Така че шансът е да получим само едно плащане до декември, при това, ако покажем на Брюксел, че сме си написали домашното.

Това финансиране обаче съвсем не е гарантирано. Готви се споразумение – как Брюксел да оценява свършената работа. От една страна кои реформи са направени и от друга какви суми стоят срещу въпросните стъпки.

Едва след това, ако се реши, че България е свършила достатъчно, може вече да иска плащане. Реално прегледът на Брюксел ще отнеме около 2 месеца.

Комисията може да каже „Да”, ако всичко от записаното е свършено в срок. Но може да установи и че има пропуски и да задържи част от парите. След това ще имаме 6 месеца на поправителен. Ако и в този срок не успеем, част от първото плащане ще е окончателно загубено.

Репортер: Нели Тодорова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.