Депутатът подчерта, че година и половина преди края на Плана за възстановяване имаме 0 лева

„На миналия МС се прие постановлението, което определя кои са отговорните органи за изготвянето на тези законопроекти. Срокът да бъдат готови за някои от тях е чак 30 септември. Къде спа правителството през последните 7 месеца, при положение че знае, че тези законопроекти са важни? Това ли им е спешността?”  Това попита в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS  депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ по повод законопроектите, необходими, за да започне страната ни да получава парите от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост.

МФ: Кабинетът "Борисов" е виновен за намалените средства по Плана за възстановяване

Той отрече ГЕРБ да има вина за това, че България ще получи по-малко средства по този план заради правната рамка, която е подписало правителството ѝ: „Ние сме подкрепили рамката такава, каквато е била предложена от ЕК и подкрепена от държавите-членки. Ако бяхме казали нещо различно, щяхме да блокираме Плановете за възстановяване и устойчивост на целия ЕС, което не би било най-хубавото нещо, което България да направи. Само че след това другите държави са преговаряли, представяли са данни и т.н”, посочи Гаджев. 

Димитров, ДБ: България е по-малко пострадала от кризата, отколкото се е очаквало

Той припомни, че Планът за възстановяване е бил преформатиран от служебните правителства, след това още веднъж от правителството на Кирил Петков: „Или година  по-късно, отколкото следваше”, посочи депутатът. По думите му обаче има нещо доста по-притеснително. „Самият план трябва да приключи 2024 г, а до момента усвояването и контрактуването на средства е равно на 0 лева. Година и половина преди края на плана имаме 0 лева!"

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.