Днес е първият ден от изплащането им след актуализацията на бюджета

Възрастна жена колабира на опашка за пенсии в Централна поща - Пловдив. Днес е първият ден от изплащането им след гласуването на актуализацията на бюджета. С нея минималната пенсия стана 467 лв., максималната - 2000, а средната за страната достигна 666 лв.

Огромната опашка рано сутринта в пощата в Пловдив директорът на клонa на "Български пощи" Диана Ранчева обясни с това, че хората искат да получат парите си още в първия ден на тяхното изплащане. Обслужването става на седем гишета.

Изплащат пенсиите на 7 юли

От миналия месец "Български пощи" изплащат пенсиите с електронен картон и така възрастните могат да плащат битовите си сметки едновременно, обясни Ранчева. Тя призова хората да се съобразят със срока, който е до 20 юли, за да не се получават струпвания.

Окончателно: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.

Десетте процента увеличение пенсионерите определиха като „малко”. Според тях те няма да компенсират инфлацията, тъй като парите са си „отишли предварително” и главно за храна.

1,3 млн. възрастни ще получат пенсиите си по банков път днес, а останалите – в пощенските станции от днес до 20 юли по график.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.