За първи път средната пенсия става 670 лв

Пенсиите с предвидените увеличения ще бъдат изплатени още на 7 юли. Това увери управителят на НОИ Ивайло Иванов. Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките ще продължи до 20 юли.

След актуализацията на бюджета увеличението на пенсиите е с около 10% + COVID добавката от 60 лв., която влиза към основната сума. Така минималната става 467 лв., средната – 669 лв., а таванът се вдига на 2000 лв.

Закъснялата актуализация притесни голяма част от пенсионерите, които живеят с минимума, но от НОИ увериха, че са готови със сметките.

„За първи път средната пенсия става 670 лв. Това е близо 23,6 процента спрямо юни 2022 г. без отчитане на допълнителните суми и около 10% ще бъдат увеличени на всички лица, ако отчитате 60 лева”, каза Ивайло Иванов.

„Искам да уверя, че от 7 юли всички ще получават това увеличение. Още на 7 юли, тези, които ги получават по банков път, ще получат сумите по техните карти, а тези които получават чрез Български пощите ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от графиците на пощенските станции”, добави той.

Така Бойко Митов, който е с минимална пенсия ще получи увеличението навреме. Той ще вземе с 37 лв.  повече спрямо юни или 1.20 лв. на ден, но е доволен. „Това е една бира на ден. Само да ги има, ще се похарчат”, коментира той.

Въпреки общото увеличение над 17 хиляди пенсионери ще вземат по-малко, отколкото през юни. Средно намалението е с 37 лв. „Част от тях са пенсиите, несвързани с трудова дейност. В крайна сметка няма как на човек, който практически няма стаж, защото пенсията му не е свързана с трудова дейност, да му бъдат компенсирани 120 лв. допълнително”, каза Драгомир Драганов.

Над 300 хиляди пък ще останат под минимума. Това са пенсионери с непълен стаж, инвалидна пенсия с малък процент или пенсии, които не са свързани с трудовата дейност.  Следващото увеличение ще е от 1 октомври чрез преизчисляване на пенсиите, но само за 1/3 от пенсионерите.

„То ще обхване много по-малко хора, но неговата цел е да компенсира по-старите пенсии. Да ги дръпне, така че тяхното изоставане през годините да бъде компенсирано”, обясни Любомира Язаджиева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.