Максималната пенсия се покачва до 2000 лева

Депутатите се събраха извънредно в парламента, за да успеят навреме с актуализацията на бюджета. Вече има и окончателно решение, според което пенсиите стават по-високи от 1 юли. Одобрени са и всички заложени социални плащания и данъчни отстъпки за родителите. Въпросът обаче е откъде ще дойдат парите за това.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА НС ВИЖТЕ ТУК

Четири часа бяха необходими на депутатите, за да определят размера на минималната пенсия и с колко процента да се увеличат всички пенсии.

Денят в парламента започна амбициозно с наддаване на парламентарни групи за това какъв да бъде процентът на увеличението. В крайна сметка депутатите приеха от 1 юли от 370 лева минималната пенсия да стане 467, а максималната - 2000 лева.

Освен това всички пенсии ще се увеличат средно с 10%. И след това към тях се прибавят 60 лева, които в момента се получават като COVID добавка.

Въпросът, който остана обаче, е - ще успее ли НОИ да направи новите разчети така, че парите да стигнат до пенсионерите още в началото на юли?

Йорданка Петрова получава минималните 370 лева пенсия. Доволна е от всяко увеличение, макар да е наясно, че и то ще отиде за лекарства

„Ние пенсионерите за храна не харчим. Ние харчим за лекарства. Лекарствата ми са 100 лева. И то с намалението”, казва Йорданка Петрова.

За нея е важно да получи увеличението си от 97 лева на 7 юли, защото в рецептурните книжки датите са фиксирани. Но социалният министър Георги Гьоков изрази притеснение, че това може и да не се случи.

„Ако това не може да се случи - да ги вземат от 7 до 20 число в увеличен размер, ще се случи по-късно. Дали през август, дали с допълнително плащане в края на юли, ще си получат увеличението, ако  бъде приет окончателно в този вид, каквито очаквания има”, каза Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Причината - не е ясно дали Националния осигурителен институт ще има достатъчно време да изплати актуализираните размери. От там заявиха, че позицията им не се различава от тази на социалния министър. Въпреки неизвестните и приемането на разчетите в последния момент, денят в парламента започна с различни  предложения - колко точно да е увеличението.

„Нашето предложение е 15% увеличение на пенсиите сега, изпреварващо, спрямо инфлацията по информация на Националния статистически институт, като добавката от 60 лева да остане до края на годината, а от 1 януари 2023 да се трансформира  само в добавка за най-уязвимите”, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

„Ние предлагаме увеличение, което е базирано на това, че размерът на пенсиите се увеличава с 14% и към тях се добавят тези 60 лева. 60-те лева са до края на календарната годината”, каза Хасан Адемов.

„Това, което вие предлагате, е нарастване с 30%,  което прави същата греша на ГЕРБ,  изпреварване на минималната пенсия”, заяви Искрен Арабаджиев от ПП.

Управляващите, чието предложение е 10% скок на минималната пенсия, плюс 60 лева COVID добавка - разкритикуваха опита на опозицията да увеличи процента. 

„Офертата на колегите от ДПС за 2 милиона българи, всяка година ще зависите от нас, всяка година какви доходи ще получавате вие решаваме ние, в нас ще е ножа и хляба. Затова ще гласуваме предложението на управляващите”, каза Георги Ганев от ДБ.

От дебат за бюджета, фокусът се измести върху това - има ли ново мнозинство в пленарната зала.

„Депутатите от опозицията, депутатите от новото управляващо мнозинство блокирате бюджета”, каза Георги Свиленски.

„Искам да уточня и да успокоя хората, че при гласуването днес, още юли месец ще си получат пенсиите. Спрете да плашите хората вие от БСП”, каза Любомир Каримански от ИТН.

През октомври ще има още едно увеличение на пенсиите, като процентът тогава ще е индивидуален. А максималната пенсия ще стане 3 400 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР