Тя заяви това преди заседанието на Висшия съдебен съвет

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова очаква Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне да обсъди по същество искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Пред медиите преди заседанието на ВСС Йорданова посочи още, че всички аргументи по този спор са в писмените предложения. 

Гешев: „Съдебната реформа” цели да се сложи послушен главен прокурор

Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления, каза тя и припомни, че Гешев сам ги е отменил.

Йорданова отбеляза, че предложенията на прокуратурата за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол, както и за отнемането на автомобилите им ще бъдат разгледани, като отбеляза, че част от тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

По думите й увеличаването на наказанията в България не работи. „Много ясно цивилизацията показва, че не строгостта на наказанието, а своевременното разследване и налагане на наказания всъщност имат своите последици“, добави тя.

По повод тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени, министърът в оставка заяви, че се вижда отказ или неспособност за прилагане на закона от редица институции. 

Във връзка с подготвяния механизъм за разследване на главния прокурор, министър Надежда Йорданова заяви, че до края на седмицата законовите текстове ще бъдат готови. Тя обясни, че по някои пунктове не е било постигнато единомислие в работната група и вероятно в част от законопроекта публичните консултации ще започнат с вариант, за да се види кое решение ще намери по-добра подкрепа.

Йорданова посочи, че разговори за персонален състав за ново правителство с нея не са водени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.