Традиционният фестивал Сан Фермин бе възобновен днес

Петима души завършиха в болница след първото надбягване с бикове в Памплона от три години насам. След двегодишна пауза заради коронавируса традиционният фестивал Сан Фермин, който привлича туристи от цял свят, бе възобновен днес.

За щастие, нито един от любителите на рискови изживявания не бе наръган от биковете, но няколко души бяха стъпкани и пострадаха при падания на павираните улици в северния испански град, предаде БГНЕС. Един е с контузия на крака, друг е наранил главата си при падане, а тийнейджър е с травма на ръката. Шест бика бяха пуснати в морето от няколко хиляди души в първото сутрешно надбягване от общо осем по време на фестивала.

"Биковете се бяха събрали в група, минаха директно през тълпата и всичко свърши доста бързо", сподели 46-годишният компютърен специалист от Шотландия Гордън МакДоналд. "Отдавна не бяхме правили това, така че всички бяха малко притеснени, не си спомняхме как точно преминава всичко", допълни той.

БГНЕС припомня, че Испания възстанови известния си фестивал за бягане с бикове, който се проведе на претъпкания площад в Памплона след двегодишна пауза заради пандемията. Пускането на фойерверки, известен като "чупиназо" от балкона на кметството на северния град отбеляза официалното начало на деветдневната фиеста на Сан Фермин. Хиляди посетители от цял ​​свят, облечени в традиционното изцяло бяло облекло с червен шал, скандираха "Viva San Fermin!". Неизменна част от традицията е участниците да се пръскат един друг с вино.

„Да видиш отново площада пълен е страхотно“, каза Сайоа Гуембе Пеня, 54-годишен държавен служител, чиято бяла риза беше изцапана от виното. Ежегодният фестивал, станал известен с романа на Ърнест Хемингуей от 1926 г. „И слънцето изгрява“, последно се проведе през 2019 г. Местните власти отмениха изключително популярното събитие през 2020 и 2021 г. поради пандемията. За първи път фестивалът беше отменен след гражданската война в Испания през 30-те години на миналия век. Фестивалът, който датира от средновековието, включва концерти, религиозни процесии, народни танци и денонощно пиене.

Акцентът на празненствата, обаче, е тестът за смелост: гръмотевична глутница тежащи половин тон бикове с остри рога биват освобождавани по улиците, а хората трябва да ги надбягат. Всеки ден в 8:00 сутринта стотици смелчаци се състезават с шест бойни бика по 850-метрово трасе от кошарата им до арената за бикове в Памплона. Най-смелите - или най-безразсъдните - бягат възможно най-близо до рогата на биковете, за предпочитане, без да бъдат намушкани.

Всяка година десетки хора са ранени, въпреки че повечето наранявания са причинени от падания на бегачите или от стъпкване на биковете. Последният смъртен случай беше през 2009 г., когато бик прободе 27-годишен испанец във врата, сърцето и белите дробове.

Снимки: АП

Източник: БГНЕС