Бъдещето ни е заедно и ви приветствам с отворени обятия, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Република Северна Македония направи решителна крачка към ЕС - около това становище се обединяват водещи фигури в европейските институции по повод приетата от парламента в Скопие рамка за предстоящите присъединителни преговори, предаде БТА. 

Днешното гласуване проправя пътя към междуправителствена конференция за Северна Македония следващата седмица, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той определя решението като съществена стъпка на страната към ЕС. Бъдещето ни е заедно и ви приветствам с отворени обятия, добавя той.

Поздравления за Северна Македония, това гласуване открива пътя към бързото начало на преговорите, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това бе историческа възможност и вие се възползвахте, допълва тя.

Днешното гласуване е историческо, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. По нейните думи решението е огромна и важна стъпка напред. То открива пътя за по-бързо европейско бъдеще на страната, допълва Мецола. Мястото на Северна Македония е в ЕС, завършва тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочва, че гласуването на парламента в Скопие е подкрепа за началото на преговорите и за общо европейско бъдеще. Той също нарича решението съществено по пътя на Албания и Северна Македония към ЕС във времена, когато има нужда от единство пред лицето на общите предизвикателства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА