Гледайте "Темата на NOVA“ веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа

Мини футболът е най-масовият аматьорски спорт у нас. А на международната сцена България е сред най-успешните в дисциплината. През юни в словашкия град Кошице най-добрите отбори от Европа си оспориха титлата на континента. Българите също акостираха на словашка земя.

„Нямахме много големи очаквания“, споделя Мирослав Кайряков, национал по мини футбол.

Въпреки скромните очаквания националите спечелиха бронза. „Ние се преборихме с държави, на които бюджетът е от порядъка на 300 хиляди евро, а ние сме с може би 50 хиляди лева“, посочва треньорът Николай Михов.

Българите са състезатели-аматьори. Извън терена всеки от тях има основна професия. Димитър Александров е един от най-ярките образи на българската мини футболна сцена.

„По неволя, по неволя, станах строител“, споделя Димитър Александров.

И е самоук строител. Но както в мини футбола, така и тук, волята да успее му помага да съгради цяла къща.  

Друг от героите от Кошице е Любомир Генчев, син на футболиста от „златното ни поколение“ – Бончо Генев.  „Успя да направи нещо, което в България не е постигано, в крайна сметка и мини футболът е част от нашия футбол“, споделя бащата Бончо.

Извън терена Любомир се занимава с компютри, както той самият се изразява.  „Другото - не бих казал хоби, а може би страст, е търговията. Търгувам на американската стокова борса”.

Но основно ядро в националния отбор заемат футболистите-металурзи.

„Работят повечето осем часа, след което като хоби го практикуват футбола. Няма вали дъжд, няма лошо време”, твърди инж. Иван Минчев. С бронза в Кошице българският отбор се класира на световно първенство. Финансирането на тима обаче остава препъникамък.

Гледайте „Другата страна на медала“ в „Темата на NOVA“ на 17-и юли, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.