Сред изводите е, че у нас липсват програми за зелени умения в образованието

Над 150 препоръки за превръщането на България в един от зелените и иновативни лидери в Европа отправят експерти от няколко области. Това става в доклада „Мисия Зелена България“, изготвен от Коалиция „За зелен рестарт“, съобщиха от движението MOVE.BG, част от коалицията. 

Сред предложенията е създаването на фонд, който да финансира целево проекти в начална фаза на развитие. Предвиждат се и обучения за кандидатстване по програмите на Европейския съвет за иновации и пълноценно интегриране на България в програмите на Европейския институт за иновации и технологии.

В доклада се отбелязва нуждата от приемането на ясни дефиниции за енергийна общност и производител на енергия за собствени нужди на законово и подзаконово равнище. В сферата на „Мисия Умни градове“ се предлага изработване на стратегия на национално ниво за развитие с конкретни цели за енергийна ефективност, намаляване на емисиите, ефективно използване на ресурсите и др. Отчита се, че общините трябва да имат автономност, за да управляват процеса сами.

Възстановяване на ландшафтното устройствено планиране и промени в Закона за устройство на териториите за въвеждане на нормативни изисквания за природосъобразни решения предлагат още съставителите на доклада. Те дават пример с възможността за зелени покриви и зелени фасади в градското развитие. Един от изводите е, че у нас липсват програми за зелени умения в образованието.

Експертите обръщат внимание и на нуждата от създаване на стратегия за развитие на устойчивите финанси в България. А в сферата на биоикономиката е необходимо насочване на вниманието върху основните предизвикателства и възможности за България по два от ключовите пакети реформи на ЕС - “Подготвени за цел 55” и “RePowerEU”.

В доклада се коментира, че България е на последно място в индекса за екоиновации на ЕС, който измерва както навлизането на екоиновациите в бизнеса, обществото и държавната администрация, така и тяхното развитие и подкрепа на научно, бизнес и правителствено ниво.

В подготвянето на документа са участвали експерти от сферите на иновативната икономика и наука, енергийния преход, биоикономиката и биомасата, природно-базираните решения, кръговата икономика и устойчивите финанси. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА