„При всички случаи ще има количества поне за покриване на минималните товари на топлофикациите", каза още той

Енергийният експерт Иван Хиновски направи пред NOVA прогноза за по-студени радиатори от есента и нов скок на газа. Според него България няма да остане без газ, но количеството му ще намалее. Така, през студения сезон можем да очакваме по-ниски температури на парното и на топлата вода.

По думите му трябва да се постави въпросът пред „Газпром“ - как ще се продължава оттук нататък след спрените доставки и неизпълняването на договора. Междувременно турски компании имат готовност да доставят газ на България, сподели експертът и  прогнозира ново поскъпване на синьото гориво с между 30 и 50% тази есен.

„До широката общественост не достига цялата информация какво се прави. Вероятно се предприемат и дипломатически стъпки със САЩ и Азербайджан за повишаване на алтернативните доставки на природен газ. Те са алтернативни, защото все пак имаме договор с „Газпром”. До колко той е сигурен партньор – стана ясно, че трябва да имаме едно наум”, коментира той.

Хиновски: Между 30 и 50% покачване на цените на газа наесен

„Няма да останем без газ. При всички случаи ще има количества поне за покриване на минималните товари на топлофикациите. Потребителите трябва обаче да живеят с мисълта, че няма да имаме парно и отопление в същата степен и мощност, каквато имахме досега”, смята Хиновски.

„Ако не възстановим номиналните количества газ за потребяване, ще намалят товарите, т.е. ще се намали температурата в подаващата магистрала, респективно в абонатните станции и ще имаме по-хладни радиатори. Това е най-песимистичният сценарий”, обясни той.

С колко ще поскъпне парното през новия сезон

Според енергийния експерт Турция се подценява като източник на газ. „Ние нямаме договор, нямаме правно основание да купуваме газ от там. Мълчи се по въпроса, че има някакви разговори, но няма данни. В Турция има много газ. И руски, и египетски. Има договор да не се конкурира руският газ в България, което за нас не е изгодно,. „Газпром” разчита, че ще е единственият доставчик за България”, коментира Иван Хиновски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.