Той ще отговаря на въпроси на депутатите от парламентарната правна комисия

За по-малко от седмица второ изслушване на главния прокурор Иван Гешев в парламента. Този път той отговаря на въпроси на депутатите от правната комисия. Той дойде със 120 тома доклади, анализи и решения на Конституционния съд.

„Обществена тайна е, че ние сме първенци по корупция. И въпреки това няма такива производства. Осъдителните присъди се броят на едната ръка на човек”, каза депутатът от „Продължаваме Промяната” Мирослав Иванов. Отговорът на главния прокурор не закъсня: „Аз нямам спомен от 1 януари тази година до днес - 21 юли, МВР да е докладвало разкрито от тях престъпление, извършено от лице от висшите етажи на властта - кметове и т.н.”, каза Гешев.

Министерството на правосъдието предлага механизъм за разследване на главния прокурор

Депутатът от ПГ на БСП Крум Зарков пък попита кога ще имаме прокуратура, която да се ползва от доверието на българките граждани. „По начин, по който като излезе и каже „добър ден, тези снимки са фалшиви”, хората да ги приемат за фалшиви”, допълни той.

Катастрофата, предизвикана от Георги Семерджиев, също индиректно се превърна в тема на спор. „Става дума за човек с много случаи на рецидив. Човек, който най-вероятно е много познат на прокуратурата”, подчерта Зарков.

Закриването на спецправосъдието и законът "Магнитски" също не бяха подминати. Но отново без конкретика за отделни разследвания или дела.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.