Постановлението на съда трябва да бъде обнародвано в „Държавен вестник”

Конституционният съд реши – председателят на КЕВР Станислав Тодоров е назначен в нарушение на основния закон. Така на практика се блокира работата на енергийния регулатор. Станислав Тодоров беше назначен за председател на КЕВР на 9 февруари. Веднага след това ГЕРБ изпратиха жалба до Конституционния съд за процедурата по избора му. Той беше единственият кандидат да застане начело на комисията. 5 месеца и половина по-късно КЕВР спира работа. Защото не може нито да приема решения, нито да посочи кой да изпълнява длъжността на председател.

С решението на Конституционния съд на практика Станислав Тодоров губи всичките си правомощия. Той има най-много 18 дни на поста – решението на съда трябва да излезе в „Държавен вестник” в максимален срок от 15 дни. И влиза в сила 3 дни след обнародването му.

 „Ефективното с днешното решение на Конституционния съд КЕВР спира работа. Няма как да бъде приета цена за газа за месец август”, заяви Станислав Тодоров, председател на КЕВР.

Законът не позволява да се избере заместник на Тодоров от настоящия състав на Комисията, който да поеме функциите му.

„Председателят на комисията е ръководителят на администрацията. В момента, в който няма ръководител на администрацията или той не е валидно избран, той не може да упълномощи нито някой друг да изпълнява неговата функция, нито дори да насрочи едно заседание на комисията”, посочи Тодоров.

Затова Тодоров призова народните представители максимално бързо да направят конкурс за председател на регулатора.

„Независимо какво ще се случи със съставянето на новото правителство и съдбата на този парламент, в условия на криза, КЕВР да може да взима адекватни решения”, категоричен е председателят на КЕВР.

Големият въпрос, който скара управляващи и опозиция беше дали вече взетите решения на КЕВР могат да се атакуват.

„Практиката на съда в такива случаи е, че решенията - само когато председателят е имал отношение към тях или по някакъв начин е наклонил мнозинството, само тогава могат да бъдат отменени”, подчерта Владимир Табутов от „Продължаваме промяната”.

„Всяка от страните, която има интерес може да събори решения на КЕВР взети от избирането на противоконституционния председател досега. Нали знаете какво означава това за българската енергетика? Хаос. Тотален хаос”, посочва Десислава Атанасова – председател на ПГ на ГЕРБ.

„Още тогава ясно сме заявили, че кандидатът не отговаря не само на старите изисквания, не отговаря и на новите изисквания, които ние записахме в закона насам”, заяви  Ива Митева – „Има такъв народ”.

От КЕВР обаче са категорични, че съдебни битки няма да последват. „Всички тези решения за електричеството, за газа и за топлинната енергия са взети от тук присъстващите членове единодушно. Това означава, че тези решения са валидни”, подчерта Тодоров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.