Така нареченият "извънреден законопроект за покупателната способност" беше приет с 341 депутати "за"

Разделеният френски парламент прие днес първия си важен законодателен акт след изборите миналия месец, като даде зелена светлина на пакет от 20 млрд. евро за подпомагане на семейства с ниски доходи, които се борят с инфлацията.

Гласуването в ранните сутрешни часове даде тласък на центристкото правителство на президента Еманюел Макрон, на което не му достигат 39 места за мнозинство и което отчаяно се опитваше да покаже, че може да постигне консенсус.

Така нареченият "извънреден законопроект за покупателната способност" беше приет с 341 депутати "за", 116 "против" и 21 "въздържал се" при гласуването, което се проведе малко преди 6:00 ч. сутринта (04:00 ч. по Гринуич).

Макрон посети най-засегнатите от пожарите райони

"Изграждане на мнозинство за проекти, които да предоставят реални решения на френския народ: успяхме", написа министър-председателят Елизабет Борн в Twitter.

Партията "Национален съюз" на крайнодясната лидерка Марин Льо Пен и десните "Републиканци" гласуваха "за", докато повечето леви депутати бяха против.

Законодателството включва редица мерки, целящи да подпомогнат потребителите, като удължаване на срока на намаленията на данъка върху горивата, повишаване на пенсиите и обезщетенията и ограничаване на увеличението на наемите. То също така дава на правителството правомощия да се справи с надвисналата енергийна криза, причинена от последиците от руската инвазия в Украйна. Една от най-спорните мерки разрешава на държавата да отвори отново въглищна електроцентрала в Източна Франция в случай на недостиг на електроенергия тази зима.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС