Детето е било пренесено на ръце до Бърза помощ

Коктейл от алкохол и райски газ вкара в „Пирогов” дете на 15 години. Момчето е открито в безсъзнание пред нощно заведение в Правец. Приятелите му разказали на спешните медици, че е употребил алкохол, в комбинация с райски газ. След като днес дошъл в съзнание, тийнейджърът го потвърдил.

Екип на NOVA с КЗП на проверки за райски газ в заведенията

1 часа и 40 минути. Заведение в Правец организира парти, а сред посетителите е и 15-годишният Максим. Майка му Елица Йорданова разказа пред камерата ни, че момчето е трябвало да си е вкъщи в 1 часа. В 1 и 5 е изпратил съобщение на баща си, че след малко се прибирам. 40 минути по-късно тийнейджърът е приет в бърза помощ – в безсъзнание и с кръвно налягане 80/60.

От Спешна помощ обясниха за NOVA, че медиците в Правец са стабилизирали тийнейджъра в продължение на повече от час – с преливане на 4 банки глюкоза и допълнителен кислород. Уплашена от състоянието на детето си, майката отива да потърси обяснение от управителя на заведението. „Единственото, което чух, е, че аз съм виновна, че така съм си възпитала детето. Моята вина и моята отговорност ще си я понеса”, каза тя.

Колко опасен може да е райският газ - говорят специалистите

Румен Гунински е управител на заведението, пред което ученикът е бил намерен. Снощи той бил зад бара и е категоричен: „На детето по никакъв начин не е продаван нито алкохол, нито нещо друго. На никой под 18 години не е предлаган райски газ и не е продаван”.

„Много хора ще кажат: Ама той какво прави в дискотека? Аз ако съм собственик на дискотека и допусна дете на такава възраст вътре – аз нося отговорност за това, което съм направил. Ще му покажа вратата и ще кажа „Ела с майка ти, с баща ти, с попълнена декларация с лични данни”, заяви Елица Йорданова. По думите й декларацията, която намерила в джоба му, е била попълнена и подписана от друг човек.

Анестезиолог: Прекомерната употреба на райски газ уврежда нервната система

При опит да се свържем с телефона, оставен на въпросния родител в декларацията – номерът се оказа невалиден. Обратно към изминалата нощ, която след Спешното отделение в Правец, продължава с линейка към токсикологията на „Пирогов”. В софийското лечебно заведение на момчето е направен тест с дрегер. Той отчел 1.43 промила алкохол в кръвта на тийнейджъра.

Паралелно през същата нощ продължиха и проверките на контролните органи за продажба на райски газ в барове и дискотеки на непълнолетни. Проверката не установява нарушение – продуктът не присъства в менюто. Оказва се обаче, че продажбата на много места спряла ден преди проверките да започнат. Подобна е ситуацията и в столицата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.