В събитието се включиха 39 състезатели

В Бургас се проведе традиционния плувен маратон в открито море, който стартира от остров Света Анастасия и финишира на знаковия за морския град мост. Тази година във водната надпревара се включиха 39 състезатели.

Плувният маратон в открито море тази година бе белязан с няколко промени в датата заради етеорологичната прогноза, която се оказа решаваща за избора на дата за провеждане. както и със засилени мерки и предварителни огреди на акваторията от страна на морска администрация заради войната в Укайна и възможностите за плаващи морски мини и боеприпаси.

"Това се касае изцяло за акваторията на бургаския залив но слава богу за сега нямаме такива сигнали. Усложненията тази година бяха свързани най-вече с това че трябваше да отложим маратона който беше планиран за началото на месеца, но поради ошите климатични условия избирахме друга дата и трябваше да се съобразим и с учението "Бриз", заяви Диана Саватева, зам.-кмет на Община Бургас.

И все пак събитието се проведе при перфектна организация, но все пак с по-силно вълнение от очакваното. А плувците трябваше да преплуват разстоянието от 6 400 м. в открити води, съпроводени от медузи, силно подводно течение и бдителни спасителни екипи.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.