Проблемът с количествата е решен, категоричен е той

В ексклузивно интервю за „Здравей, България” бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на обвиненията на служебната власт, свързани с доставките на синьо гориво и офертата за седем танкера с втечнен газ. 

„Първо - представянето на офертата го има стенограмирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания - „Шиниър”. Трето - офертата не е просто оферта, тя е ангажираща”, обясни той.

Енергийният министър: Ситуацията с доставките на газ е критична, „Булгаргаз” е във финансова криза

Договорът е за седем карга. „Право на платеца и получателя е да решат да приемат офертата, или не. За първите три карга има ангажимент, за останалите четири - описан механизъм”, разясни Николов. И уточни, че има слот за първото карго. „За него е взето решение, защото е скоро във времето - през октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно, след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в „Булгаргаз” и БЕХ, решението още не е прието”, посочи той.

За второто и третото карго Николов подчерта: „При разговор със служебния министър му казах кои са неговите „критични” колеги от държавите. Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление, към момента има „мижав интерес” към това нещо”, допълни бившият министър.

Николов беше категоричен, че проблемът с количествата е решен. Относно хранилището в Чирен каза, че се пълни с по-бързи темпове, в сравнение с предишните две години. „Не е на 80%, защото трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, защото е много скъпо. Второ - България е една от 12-те държави, към която дългосрочният договор от „Газпром Експорт” не се изпълнява едностранно”, подчерта той. 

ПП за доставките на газ: За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции

Бившият министър предупреди за риск, ако гръцката връзка не влезе в експлоатация поради целенасочено забавяне на процедурата на 1 октомври. „България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск - договорените карга, които могат да влязат и към днешна дата, няма да могат да влязат в алтернативното трасе „Кулата/Сидерокастро”, защото евентуално там ще трябва да минава азерският газ. Това ще направи управлението на кризата и цените изключително тежки”, обясни Николов.

Той излезе и с призив към президента Румен Радев. „Безкрайно го уважавам. Искам да го помоля, абсолютно искрено, да не се предоверява на хора с доказано нисък експертен потенциал и по-нисък морал”, каза Николов и апелира държавният глава да си направи изводите за случващото се от май месец насам.

В твърденията на служебния кабинет Николов видя опипване на почвата за подновяване на отношенията с „Газпром”. „Или денонощната им работа не е довела до каквото и да е разбиране за това, което са видели, или опит за някакъв пиарски ход, който е меко казано странен”, посочи той.

По думите му договорът с „Шиниър” не е сключен до момента, за да се даде възможност на служебния кабинет да потърси по-добри оферти. Бившите управляващи не оставили „Булгаргаз” в лошо финансово състояние, категоричен е Николов.

“Много странно не се прави разлика между финансова дейност, счетоводна дейност, между печалба-загуба и ликвиден проблем. Проблемите на „Булгаргаз” с ликвидността са функция от два фактора – цената на природния газ и неспособността на големите контрагенти да плащат или нежеланието”, каза бившият енергиен министър. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също защити работата на правителството, от което беше част. Тя настоява да се търси контакт с „Газпром”, за да се възстановят доставките. „България и народът в момента имат нужда от спешни преговори с „Газпром” за доставки и възстановяване на отношенията и подписване на нов дългосрочен договор. Докато се занимават с обвинения, с щаб, събиране на информация и анализи, рискуват да ни оставят на тъмно и на студено зимата”, смята Нинова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.