Новият кабинет създава междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката

Новият служебен кабинет създава междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурността на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и снижение на цените на горивата и на електроенергията. Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, обяви служебният премиер Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет в сряда.

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност", на КЕВР, на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнението на възложените задачи ще бъде осъществяван лично", заяви Донев. И увери, че новото звено ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Министърът на енергетиката проведе спешна среща с КЕВР

„Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа - критична. Има недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме договорени доставки до края на септември", посочи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Намирането на алтернативи ще е трудно, допълни той и обясни, че ситуацията със заявените кораби втечнен газ била по-различна от анонса на вече бившия премиер Кирил Петков.

„Прословутите седем танкера не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на три танкера тази година и опция за още четири - за следващата”, отбеляза служебният министър на енергетиката.

По думите му не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Това може да се случи чрез закупуване през трети страни на свободни слотове, което ще оскъпи доставяния газ, отбеляза Христов.

ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ: Има ли вариант за по-малко поскъпване (ОБЗОР)

„Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества”, добави министърът.

Той подчерта, че в „Булгаргаз” има сериозна финансова криза и компанията е в невъзможност да се разплати дори за договорените количества газ. И съобщи още, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който „да задоволи нуждите на страната до края на отоплителния сезон”.

„Искам да уверя българските граждани и българския бизнес, че ще направим всичко възможно, за да осигурим сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените и да могат българските граждани и съответно бизнесът да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон”, каза Гълъб Донев.

Повече конкретни действия и откъде ще си осигурят количествата газ се очаква да станат ясни през следващите дни, обещаха от правителството.

ПП за доставките на газ: За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции

След като новата власт отправи директни обвинения към вече бившите управляващи относно ситуацията с доставките на газ, от „Продължаваме Промяната” изпратиха позиция до медиите. В нея се казва, че правителството на Кирил Петков е осигурило възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че „наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ”.

Ето цялата позиция:

„Както стана ясно още миналата седмица, правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30$ по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ.

За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит.

Апелираме да не се всява страх сред населението и оставаме на разположение да окажем съдействие. Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време. Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а "Газпром" - едностранно и в нарушение на договора с България”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.