Наложи се спирането на един от реакторите й

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за обстрела от петък в района на Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа.

Наложи се спирането на един от реакторите й, след като възникна пожар и бяха повредени два високоволтови електрически далекопровода. Повече от 10 хиляди жители на Запорожка област останаха без ток. 

Обстрел край АЕЦ „Запорожие”, прекъснат е кабел

Украйна обвини руските сили за нанесените удари, близо до атомната централа, която е под руска окупация от началото на войната. русия отхвърли обвиненията и на свой ред прехвърли отговорността на властите в Киев.

“Окупаторите създадоха още една много опасна ситуация за всички в Европа. Те обстрелваха Запорожката атомна електроцентрала и го направиха два пъти за един ден. Това е най-голямата ядрена централа на нашия континент и всеки обстрел е откровено престъпление, терористичен акт. Русия трябва да носи отговорност дори само за създаването на заплаха за атомната електроцентрала”, заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.