Малта вече отказа подслон на хората на борда

Германският спасителен кораб "Сий ай 4", превозващ 87 мигранти, се надява да получи разрешение да акостира в италианско пристанище, след като дни наред чакаше да му бъде разрешено да влезе в пристанище в Малта, съобщи ДПА.

Според организацията малтийските власти са отхвърлили молбата на кораба, въпреки че преди седмица екипажът е спасил мигрантите в зоната за търсене и спасяване (ЗТС) на страната.

Поради това "Сий ай 4" се отправи към Сицилия и от събота плава край бреговете ѝ с надеждата да му бъде предоставено пристанище. 

Спасителните организации, действащи в Средиземно море, неведнъж са се оплаквали, че Малта отказва да им позволи да акостират в нейните пристанища, което ги принуждава да продължат към Южна Италия.

Германският депутат Юлиан Палке, който в момента се намира на борда на "Сий ай 4", днес написа в Tуитър, че корабът е поискал да му бъде определено безопасно пристанище на острова, като добави: "Какво прави Малта? Те [казаха], че не носят отговорност и корабът трябва да се насочи към родното си пристанище Регенсбург [в Южна Германия]. Не се шегувам." 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА