Васил Начев очаква да има компенсации

Повишението с 10 пъти на природния газ не значи, че ще е такова за битовите потребители. Това обясни в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Васил Начев. Той посочи за цената на природния газ тази зима:

"Няма да е на ниво 2020. Тези цени - трябва да забравим за тях. Тогава беше някъде 30 лв. на мегаватчас. Сега е 300 лева. Така че имаме едно увеличение 10 пъти". След това обаче подчерта: "Със сигурност няма да е увеличено 10 пъти за крайните потребители, които ползват природен газ за отопление. То не е и възможно".

Ето как обясни и защо: "При пазара цените растат до определен момент, в който може съответната страна да плаща. В момента, в който не може, няма значение каква е цената,  компанията, която я предлага, няма как да получи тази сума.  Затова казвам, че няма да бъде тази цена 10 пъти".  

ЦЕНАТА НА ГАЗА ЗА АВГУСТ: КЕВР обсъди скок с 60%

Въпреки това, Начев е сигурен, че цената на топлото ще бъде "доста висока". „Газ има достатъчно, въпрос на гъвкавост и дай боже газ за Гърция, доставена от "Газпром", да не спре. Ако газът за Гърция спре, ние наистина ще изпаднем в много тежка ситуация. Преди това не мисля, че ще се стигне до сериозни катаклизми. Но цената ще бъде доста, доста висока”.

Начев обаче очаква да има компенсации, както е в Европа. "Не мога да си представя, че ще има неравнопоставеност между тези, които позлват парно и природен газ", посочи експертът.

По думите му, ако ние не се съгласим да подпишем дългосрочен договр с "Газпром" до 10 години  - до края на годината няма да получим нито един кубичен метър газ, няма значение какво е правителството. Но подписването на подобен договор не става бързо, предупреди той. „Няма шанс до края на годината това да се случи”, категоричен бе Начев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.