Интерконекторът с Гърция може да не заработи през октомври

Интерконекторът с Гърция може да не заработи през октомври. Това обясни председателят на „Булгаргаз” по време на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. В регулатора обсъдиха поисканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ за август. Предложението е за скок в цената на синьото гориво с рекордните 60% или с 298 лв. за мегаватчаст.

ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ: Има ли вариант за по-малко поскъпване (ОБЗОР)

От „Булгаргаз” се опасяват, че азерският газ по връзката с Гърция можело да се забави заради технически тестове от страна на Азербайджан. Така синьото гориво, на което разчитаме да свали общата цена, може да дойде чак през ноември.

„Те казват, че дори връзката да е готова, те трябва да извършат някакви съпоставки, проверки. Тоест дори връзката да е от 1 октомври, те могат да решат от 1 ноември да е доставката”, заяви Людмил Йоцов – изпълнителен директор на „Булгаргаз”

Енергийният министър: Ситуацията с доставките на газ е критична, „Булгаргаз” е във финансова криза

Въпреки кризата с доставките, и „Булгаргаз”, и от КЕВР са оптимисти, че няма да останем без газ през зимата. Не е ясно обаче на каква цена

„Можем да го направим. Въпросът е, знаете много добре, че положението с газа е политическо. Ние ще се съобразим с политиката на правителството”, посочи Йоцов.

„Аз също считам, че България ще има газ. Цената е отделен въпрос”, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

ЗА ЧЕТВЪРТИ ПОРЕДЕН МЕСЕЦ: Без утвърдена цена на газа у нас (ОБЗОР)

Тази тема, обаче е единствената, по която регулаторът и „Булгаргаз” са на едно мнение. КЕВР разкритикува работата на държавната газова компания, особено при спирането на руския газ.

„Считам че през месец април в рамките на тези 27 дни позицията на „Булгаргаз” беше пасивна. От вас разбирам и мисля, че е така, че вие сте очаквали на високо правителствено ниво да се договори всъщност доставките да не бъдат спирани за България”, коментира Иванов.

„Пробвали сме, говорили сме, просто нямаше възможност. Не би трябвало да ни спират газа”, заяви Людмил Йоцов.

Пред Комисията, от „Булгаргаз” обясниха, че водят преговори за дългосрочен договор за доставката на втечнен газ, но доставки можем да чакаме чак след 5 години.

„След 2027 г. могат да ни осигурят дългосрочен договор за 10-15-20 години. Ние можем в момента да го сключим, но не знам доколко е уместно да сключваме договор за 2027 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз”.

С коя компания се водят разговори не стана ясно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.