По думите му "в България няма и една молекула американски газ"

Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати. Такъв апел отправи към бившите управляващи Делян Добрев от ГЕРБ по време на брифинг. Той показа фактури от посредници на “Газпром”. Един от тях е фирмата “МЕТ”, която по негови твърдения е фирмата, от която идва сегашният директор на “Булгаргаз”.

“Т.е частната фирма - посредникът, си назначи директор на държавното предприятие”, поясни Добрев. “Както може да видите от момента, в който го назначи, започна да купува газ от собствената си фирма. Има сделки, при които газ е купуван скъпо от фирма „МЕТ” и е продаван обратно на същата фирма „МЕТ” - евтино. Разликата е 7 млн. само за месец. С две фактури. Няма заплати, ток, суровини и други разходи”, допълни той. 

Джамбазки: Дълги години зависимостта ни от един газов доставчик беше извор на политическа корупция

Добрев коментира думите на бившия финансов министър Асен Василев, който твърди, че у нас руски газ няма и не се купува газ от посредници.  “Видяхте посредниците с фактурите”, заяви Василев, който ги предостави на журналисти. “Кирил Петков, поне тази сутрин, призна, че има руски газ. Но не само, че е руски, а е и с посредници, които го оскъпяват с 30%”, каза още той.

Той отговори и какво е станало с двата танкера американски газ. По думите му те са пристигнали, но са били разпродадени в Гърция и Турция, а страната ни отново е закупила газ от посредници. “Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ”, категоричен бе Добрев.

Петков: Би било трагично да се откажем от втечнения газ и да плащаме в рубли

В сряда в ефира на NOVA бившият премиер Кирил Петков отправи критики към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като заяви, че “той трябва да се пенсионира” и, че “при работеща съдебна система - трябва  да ходи в затвора”. 

На тези думи Делян Добрев отвърна с това, че не Борисов, а именно Петков и Василев са тези, които трябва да се “притесняват как да избегнат влизането в затвора”. 

Той обвини лидерите на ПП, че българското общество е “ощетено с 200 млн. евро” заради работата на Петков и Василев по овладяване на газовата криза. 

“Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати! В един момент този директор на „МЕТ”, като вземат да го викат в прокуратурата, ще започне да си казва истината”, заяви Добрев.

Лена Бориславова и Десислава Атанасова сблъскаха позиции за газа във Facebook

Според него 7-те танкера с газ няма да са достатъчни на България, за да се справи със зимата. “Недостигът на газ в България - с азерския газ и с тези 7 танкера, ще бъде около 1 млн. мегаватчаса на месец. Тоест, недостигът през зимата ще бъде около ⅓.”, поясни той. 

И заяви още: "Хората, които най-много говореха за корупция, са с най-големите сделки”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.