Той получил достъп до потребителските данни на над 6000 акаунта в социалната мрежа

Бивш служител на Twitter е осъден за това, че е получил достъп до лични данни на потребители, критикуващи правителството на Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Ахмад Абуамо, гражданин на САЩ и бивш мениджър, отговарящ за медийно партньорство на Twitter с Близкия изток, беше обвинен през 2019 г., че е действал като агент на Саудитска Арабия, без да се регистрира пред правителството на САЩ. Съдиите по делото го признаха за виновен по шест обвинения, включително заговор за извършване на измама, при което е използван интернет, а също и пране на пари. Съдебните заседатели го оправдаха по други пет обвинения, свързани с измами.

Задържаха българин в Скопие и го обвиниха в шпионаж (ВИДЕО)

Това е първият случай досега, в който саудитското кралството, отдавна свързано със САЩ чрез огромните си петролни запаси и регионални споразумения за сигурност, бе обвинено в шпионаж в Америка.

В констатация на ФБР от 2019 г. се твърди, че Абуамо и саудитският гражданин Али Алзабара, който е работил като инженер в Twitter, са използвали позициите си, за да получат достъп до поверителни данни за потребителите на Twitter, техните имейл адреси, телефонни номера и ай пи адреси, последните от които се използват за идентифициране на местоположението на потребителя.

Задържаха заподозрян за шпионаж в полза на Русия на летище в Лондон

За трети човек, посочен в констатацията -  саудитския гражданин Ахмед Мутайри -  се твърди, че е работил със саудитското кралско семейство като посредник.

В констатацията на САЩ се твърди, че е получен достъп до потребителските данни на над 6000 акаунта в Twitter, включително до поне 33 потребителски имена, за които саудитските правоприлагащи органи са подали искания за спешно разкриване на информация до Twitter. Абуамо беше арестуван през ноември 2019 г. и освободен под гаранция. Той не се е признал за виновен. ФБР продължава да издирва Мутайри и Алзабара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА