Официално срокът за това изтича в 17 часа на 17 август

Старт на регистрацията за изборите на 2 октомври. Нито една партия или коалиция обаче не подаде документи в първия ден за това в ЦИК.

На последните предсрочни избори се регистрираха 22 партии и 7 коалиции. Колко ще са този път ще стане ясно чак в 17 часа на 17 август, когато официално изтича срокът за подаване на документите.

Днес в ЦИК не се появиха представители на нито една партия или коалиция. До края на месеца се очаква да бъде изтеглен и жребият за това под кои номера ще се явят партиите и коалициите на изборите, а кампанията започва на 2 септември.

Доставчик на машини за вота: Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите

От ЦИК не са изненадани от липсата на желаещи да се регистрират още в първия възможен ден, но съветват да не се отлага прекалено. „Обичайно в последните дни се получава малко по-голямо струпване. Препоръчвам документите да се подадат навреме, тъй като подписките, които са с подпис на избиратели, минават проверка и да не се губи време”, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Срокът за проверка на имената в списъците е до 20-ти август.  „Ако се случи така, че подписите да не отговарят на нужния брой по Изборен кодекс, да се стига до заличаване на регистрация”, уточни Нейкова.

Не партиите, а гражданите трябва да са готови за изборите, смятат от Обществения съвет към ЦИК. От там призоваха разяснителната кампания с машините за вота да започне по-рано.

„На последните избори в някои области машините не напуснаха складовете. Задължително трябва да има графици и оповестени предварително места, за да може онези по-нерешителни хора да имат комфорта да се срещнат с машината”, каза Румяна Дечева.

Президентът организира среща с ЦИК и служебни министри

От фирмата доставчик на машините очакват достъп до склада, за да успеят до края на месеца да поправят грешките в дефектните устройства.

„Те са най-често в принтерите, където имаме механична част. Най-вероятно ще бъдат сменени целите им принтери, така че да бъдат надеждни за 2-ри октомври. Става въпрос за няколкостотин машини”, посочи изп. директор на „Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Очаква се и обществена поръчка, с която да се ангажират хората, отговарящи за машините в дните около и по време на вота.

„Трябваше да започне отдавна. Говорим за 3 хиляди човека, които трябва да наемеш в рамките на две седмици за период от 3 дни”, каза още Тодоров.

За вота на 2-ри октомври машините ще останат под охрана в същия частен склад, в който са от момента на пристигането си в България, заявиха от ЦИК. След това обаче ще се търси държавен имот.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.