Мярката е предприета до приключване на съдебен спор по жалба на на директора на СУ „Д-р Петър Берон“ в Пазарджик

Върховният административен съд (ВАС) спря действието на Наредбата 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от съда.

Мярката е предприета до приключване на съдебен спор по жалба на на директора на СУ „Д-р Петър Берон“ в Пазарджик, в качеството й на участник в конкурс. Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище.

Държавата с оценка среден 3 за политиките ѝ към децата

Наредбата е издадена на 1 юли 2022 г. от министъра на образованието и науката и е обнародвана на 5 юли тази година. Според върховните магистрати, ако обявените конкурси за заемане на длъжността „директор“ на институции в системата на предучилищното и училищното образование продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би ограничило възможностите на жалбоподателя за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с поставените в Наредбата изисквания към кандидатите.

Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс, допълват от ВАС. Като съдиите посочват, че провеждането на стотици конкурси при незаконосъобразни норми би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА