Националната мрежа за децата изготвя мониторингов доклад, наречен „Бележник: какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”

Държавата получи оценка среден 3 за политиките ѝ към децата. За 11-та поредна година Националната мрежа за децата изготвя мониторингов доклад, наречен „Бележник: какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”.

"За тези 11 години не отлепихме от тройката. Държавната агенция за закрила на детето е изпразнена от съдържание и има по-скоро символно значение. Идеята на стратегията за детето е да знае държавата какви стъпки трябва да направи, така че едно дете да има всичко необходимо. Можем да бъдем с показатели близки до средните в Европа, децата може да не живеят в бедност и да ходят на училище", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS Мария Брестничка, директор "Развитие на мрежата" в Национална мрежа за децата.

Ванина Кирова,  основен координатор на доклада, НМД, отбеляза, че почти не може да се отчете напредък в някоя област.

"Единствено има минимално напредване в ранното развитие на детето, но става въпрос за стотни", подчерта тя.

"За 2021 година по темата образование оценката е 3,65, което влиза в рамките на добър, но е спад от предходната година. България е една от държавите, в които имаше най-дълго затваряне на училищата, липсва координация между различните министерства", каза още Ванина Кирова.

Според нея комуникацията с институциите също е на оценка среден 3, а държавата трябва да прави този мониторингов доклад, не неправителствени организации.

Антонина Кенова от Гражданска инициатива за качествено и иновативно образование изрази съгласие с изводите на доклада.

"Изводите от доклада са коректни за съжаление. Акцент може да се постави по наболели проблеми като приобщаващото образование, което не работи. Друг проблем е квалификацията на учителите - обученията се провеждат заради кредити, а не да се научи нещо тово", каза още Кенова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.