Русия и Украйна си размениха обвинения кой е отговорен

И днес районът на украинската Атомна електроцентрала в Запорожие е бил обстрелван. Русия и Украйна си размениха обвинения кой е отговорен. Най-малко 10 снаряда са ударили административната сграда и офиса на Пожарната служба на АЕЦ-а.

Това стана само няколко часа преди Съветът за сигурност на ООН да се събере на спешна среща по въпроса с ядрената безопасност по време на конфликта.

Пореден обстрел срещу АЕЦ „Запорожие“ в Източна Украйна

Преди заседанието на Съвета за сигурност генералният секретар на ООН предупреди, че подобни действия могат да доведат до катастрофа и поиска незабавно прекратяване на военните действия край "АЕЦ Запорожие". 

А шефът на украинската компания „Енергоатом” Петро Котин отправи предупреждение: „Имаме много повече радиоактивен материал, отколкото в Чернобил, защото там имахме само един реактор. Тук имаме шест реактора, пълни с ядрено гориво. Имаме и отработено гориво”.

Украйна заяви, че Русия може да се опита да провокира най-тежкия ядрен инцидент в света досега. Киев твърди, че руските войски са превърнали централата във военна база, от която извършват атаки с ясното съзнание, че украинската армия няма да отговори. "АЕЦ Запорожие" е най-голямата в Европа и има шест реактора.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че извършва ядрен терор в АЕЦ-а. По думите му руски ракети прелитат над централата умишлено. „Години никой не си мислеше, че Европа може да бъде под заплаха от ново бедствие в ядрена централа. И не защото някой нарушава правилата за безопасност, но защото определена държави използва АЕЦ като средство за терор. Точно това прави Русия сега”, каза Зеленски.

Зеленски предупреждава за нова ядрена катастрофа заради боевете около Запорожката АЕЦ

А само на 30 километра от границата с Украйна серия мощни експлозии разтърсиха  Военното летище „Зябровка” в Беларус. Минск обяви, че в района се провеждат военни учения, а двигател на военна машина се е подпалил. До момента няма независимо потвърждение за причините за взривовете.

В същото време сателитни изображения на руската въздушна база в Крим показват най-малко 8 изгорели самолета след експлозиите по-рано тази седмица. Москва твърди, че взривът е станал в склад за боеприпаси поради неспазване на правилата за пожарна безопасност.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.