Отвори се нов фронт на политически сблъсъци

Кризата с газа отвори нов фронт на политически сблъсъци. От „Дондуков” 2 отправиха нови критики към бившите управляващи, те пък ги прехвърлиха към настоящото служебно правителство.

„Само преди 4 месеца ни убеждаваха, че той ще бъде четири пъти по-евтин. Не само, че не е по-евтин, а 60% по-скъп. България трябва да се замисли за дългосрочни договори, а не с 1-2 танкера, които ги търсим по моретата. Аз чух последното заявление на бившия министър-председател, че този газ е няколко пъти по-евтин, но никога не чух каква е тази цена”. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Петков: Гръцката връзка е факт, цената там ще е 4 пъти по-ниска

„Гръцката връзка нямала газ, а пък се оказа че 40 бара има в тръбата. Било критична ситуацията, а се оказва, че до края на август или първата седмица на септември се очаква да се довърши строителството. Реално това, което се случва е, че гръцката връзка е факт. Там цената ще бъде четири пъти по-ниска, но само за количествата в гръцката връзка”, заяви бившият премиер Кирил Петков.

Йотова: Очаква ни тежка зима

От президентството отправиха критики и към лидера на БСП заради призивите за връщане към „Газпром”. „Тези, които в момента настояват да се възобновят час по-скоро тези разговори, можеше да го направят март месец, когато Асен Василев едностранно прекъсна тези разговори. Нинова, която от два дни призовава, тогава беше вицепремиер и можеше да настоява това да не се случва”, каза Йотова. 

ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ГАЗА: „Неохим" спря работа, освобождават работници

Атака дойде и от Димитровград, където лидера на ГЕРБ се срещна с ръководството на торовия завод „Неохим”. Предприятието спря работа и освобождава служители заради цената на газа. „Промяната уби България. Аз не знам и няма специалист в света, който да може да каже как работи такъв сегашен модел, в който трябва да дотираш нафтата, бензина, газа, тока и водата. Дърва няма. Перфектната буря ще дойде догодина. Тя ще ни занули докрай”, каза Бойко Борисов и допълни: „Колкото и да се мразим с Радев неговото правителство, не го заслужава това. Кирил Петков го пенсионираха за 6 месеца, партиите не го искаха за премиер и дадоха Асен Василев”.

Критики дойдоха и от наречения от Кирил Петков  „троянски кон” в четворната коалиция. Заради изказване на бившия премиер в предаването „Седмицата” на Дарик радио. „От ПП пищят защото не са на власт. А днес Кирил Петков е издрънкал горе, че служебният кабинет е форма на диктатура. Абе, пич, ти като си бил служебен министър какво си бил - в диктатура? И сега не си и ти е проблем ли?”, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Стигна се и до темата кой с кого би влязъл в управление или пък не. „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” не са взели решение дали ще се явят в коалиция на предсрочния вот.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.