Незабавно изтегляне на руските войски от станцията поискаха всички държави от ЕС

Руските сили, които са окупирали Запорожската ядрена централа, предлагат временно спиране на огъня. Това стана ясно от изявление на военно-гражданската администрация на окупационните сили.

"Вместо демилитаризация на зоната около ядрената централа, ООН и върховният представител на ЕС за външната политика трябва да обсъждат спирането на огъня там" - тези думи на Владимир Рогов от руската администрация на Запорожска област цитира държавната руска агенция РИА.

42 държави призоваха Русия да изтегли военните си от Запорожката АЕЦ

От седмица Москва и Киев взаимно се обвиняват, че обстрелват атомната централа в Енергодар. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасността от ядрена катастрофа и призова за демилитаризация на зоната около АЕЦ Запорожие.

Незабавно изтегляне на руските войски от станцията поискаха всички държави от ЕС и други западни страни начело със Съединените щати. Според тях това ще позволи на Международната агенция за атомна енергия да извърши проверката си.

Британското разузнаване твърди в днешния си анализ, че Москва напредва в подготовката за провеждане на референдум за присъединяването на Донецка област към Руската федерация, макар датата все още да не е обявена. Вашингтонският Институт за изследване на войната коментира, че руските окупационни власти продължават усилията си да засилят контрола върху окупираните територии чрез различни мерки като въвеждане на рублата и събиране на данни от гражданите, които да улеснят провеждането на реферндум.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР