Това написа самият той в социалните мрежи

„Поздрави от карцера”, написа Алексей Навални в социалните мрежи, като уточни, че официално е бил поставен в изолатора за това, че е нарушил дрескода и е разкопчал горното копче на затворническата си дреха.

Навални потвърди, че е преместен в по-строг затвор

Той излежава деветгодишна присъда в наказателна колония със строг режим близо до руския град Владимир по обвинения в злоупотреба, които, според него и съюзниците му, са политически мотивирани. Навални заяви, че ще остане в изолатора три дни, но затворническите власти предупредиха, че той може да се превърне в негово постоянно местожителство ако не преразгледа отношението си. Руският опозиционер описва килията си като малък бетонен развъдник, в който е много горещо и почти няма въздух. „В килията ми има само една чаша и една книга. По време на хранене получавам само лъжица и чиния”, каза още той.

„Никакви посещения, никакви писма, никакви пратки. Това е единственото място в затвора, където дори пушенето е забранено”, добавя Навални.

Навални беше осъден на още 9 години лишаване от свобода

Миналата седмица руснакът обяви, че е създал едноличен профсъюз в наказателната колония, където работи. Въпреки че профсъюзът постигна първа победа - столчетата, използвани от затворниците, работещи на шевни машини, бяха заменени със седалки, Навални заяви, че е получил предупреждения от администрацията на затвора. 46-годишният руснак стана известен като блогър, борещ се срещу корупцията, и преди да бъде вкаран в затвора, организираше антиправителствени протести в цяла Русия. През 2020 г. той едва оцеля при отравяне с „Новичок” - нервнопаралитично вещество от съветски произход. Навални обвини руските власти, но Кремъл отрече да е замесен. Миналата година той беше арестуван при завръщането си от лечение в Германия, което предизвика широко осъждане в чужбина и санкции от западните столици.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС, АФП