Антон Елкин попаднал на мястото на инцидента случайно

Гледката на деца, окървавени от главата до петите, е шокираща. Част от тях имаха само прорезни рани по главата и затова имаше доста кръв. Това разказа в ефира на „Здравей, България” д-р Антон Елкин, съдов хирург, част от екипа на болница „Тракия” в Стара Загора. Докторът се озова случайно на мястото на катастрофата със сръбски автобус. 

Пътувал по магистрала „Тракия” със семейството си. Прибирал се от море. Както се движили по магистралата, двете колони рязко намалили скоростта. След няколко километра в тапата той вижда преобърнатия автобус. Спира колата, без да се замисли. Вървейки към мястото на инцидента не очаквал да види гледката, която се разкрила пред очите му. 

Запазил самообладание и започнал да преглежда децата. Давал напътствия на доброволците. Разделил по-тежките от по-леките случаи. „Кой е относително стабилен, кой е със само повърхностни рани. Най-леките деца бяха изпратени към болници с частни автомобили, след това пристигнаха пожарни, линейки”, разказва още медикът.

Днес д-р Елкин не се чувства като герой. Казва, че е изпълнил лекарския си дълг. „Това се тренира и е част от нашето вътрешно призвание”, категоричен е лекарят.

Децата, настанени в „Пирогов” след автобусната катастрофа, още са в тежко състояние

Децата, настанени в „Пирогов”, все още са в тежко състояние. В момента са в реанимация. Няма пряка опасност за живота им, но състоянието им не е леко, съобщиха от лечебното заведение. Лекарите са оптимисти, че ще се възстановят от травмите си, макар да отнеме време.

Засега децата остават в „Пирогов” и няма да бъдат транспортирани в Сърбия. Директорът на болницата обаче уточни, че до момента родителите им не са потърсили контакт с него. „Били са тук, по информация на други колеги, но не съм се срещал с тях. Винаги вратата на кабинета е отворена, винаги, когато искат и пожелаят, могат да дойдат, даже и ги каня от ефира”, каза Владимир Димитров.

Голяма част от пострадалите вече са в Сърбия. Пет линейки транспортираха седем от пострадалите деца в западната ни съседка.

Повече гледайте във видеата.

ОЧЕВИДЕЦ НА ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА НА "ТРАКИЯ": За първи път изпитвам такъв ужас

Сръбски автобус с деца катастрофира на „Тракия”, има много ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)