Вижте какво разказа първите, оказали помощ на пострадалите

“Пътувахме, рязко стана задръстване. Когато стигнахме мястото на инцидента попитах какво се е случило и дали можем да помогнем. Казаха ни, че можем да извозваме хора до болницата. Това, което видях, беше доста неприятна гледка - ревящи деца, викове, крясъци, пълен ужас. Имаше пожарникари и полицаи, но нямаше никакви линейки”, разказа Теодор Бочев, свидетел на катастрофата.

“Видях, че и мой приятел, който беше тръгнал по-рано, също е спрял да помага.  Най-много ме притенсиха дечица, които ревяха и сочиха към баща си, който беше в много тежко състояние. Моля се той да е добре”, каза още Бочев.

След катастрофата със сръбски автобус: Транспортират две от пострадалите деца в „Пирогов”

По думите му първият,  оказал помощ на пострадалите, е лекар, карал зад автобуса.

“Първото нещо, което видях бяха няколко дечица. Спирайки, видях рейс, от който излазваха дечица в ужасно състояние. Взех аптечката и тръгнах да тичам към рейса”, разказа Живко Стамболиев, друг свидетел на тежкия инцидент.

Благодарение на лекаря, който е бил на място, помощта е била организирана и той е давал насоки как да бъде помогнато на пострадалите, разказа още очевидецът.

“Ситуацията беше ужасна! За първи път изпитвам такъв ужас!”, сподели Стамболиев.

В критичните първи минути няма място за паника. Затова изключително важна се оказва намесата и на д-р Антон Елкин – лекар, който също случайно минава край автобуса в момента на катастрофата.

 

 

„В момента, в който слязох до автобуса, вече имаше един колега – първият лекар, който беше започнал да оказва помощ. Успяхме да се синхронизираме, за да не настане абсолютно пълен хаос. Първата работа беше да се отделят най-пострадалите деца, които с частни коли бяха изпратени към Стара Загора”, разказва д-р Антон Елкин, съдов хирург, свидетел на инцидента на АМ „Тракия”.

И допълва: „Истинския герой е колегата, на който не мога да цитирам името – той беше попаднал там преди мен и пръв беше започнал да помага на хората. Аз поне не се възприемам като герой – ние направихме това, което можем и което би следвало да направим”.

Още гледайте във видеата.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.