Инцидентът е станал между 217 и 218 км в посока София

Автобус със сръбска регистрация, превозващ деца, катастрофира на АМ „Тракия”. Пострадали са 17 деца. Инцидентът е станал между 217 и 218 км в посока София. Автобусът се е обърнал на една страна в канавката, като десетки метри от мокрия банкет са изровени.

СНИМКИ ОТ РАЙОНА НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Децата са от град Батайница, близо до Белград и са се прибирали към родината си след почивка на нашето Черноморие. Свидетелка разказа, че те са се връщали от фестивал в „Слънчев бряг”, а малко преди катастрофата са спирали и за почивка.

Заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев съобщи за NOVA, че все още не може да коментира причините за жестоката катастрофа. Ясно е само, че настилката е била мокра.

На мястото са пристигнали линейки, пет екипа на пожарната и пет - на МВР. Много от преминаващите коли са спрели и десетки хора са се притекли на помощ на пострадалите. Всички те са извозени до Университетската боница в Стара Загора, потвърди за NOVA директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. По негова информация там са настанени 17 деца, най-малкото хоспитализирано е на 6 години, а най-голямото - на 17. Четири от приетите деца са изпратени на скенер. Един от възрастните ранени е със сериозна травма на крака и вероятно ще се наложи ампутация. 

Свидетел на случилото се, който също е помагал на пътниците в автобуса, каза за NOVA, че всички качени в линейките са били в съзнание. Имало дете и двама възрастни, които обаче били във видимо по-тежко състояние.

"Не пожелавам на никого да вижда подобна гледка - плачещи деца, целите в кръв", сподели още Теодор. И допълни, че чул една от ръководителките на детската група да казва, че в автобуса са пътували 48 души. Жената разказала още, че не е имало коли, които да са попречили на движението на автобуса и той сам се е преобърнал в канавката.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев екип от следователите от Националната следствена служба заминават за мястото на пътния инцидент край Стара Загора, за да започнат следствени действия още тази нощ.

Жена, пътувала в автобуса, с разказ за минутите преди катастрофата на „Тракия” (ВИДЕО)

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че на сигнала, получен малко след 20.00 ч., незабавно са се отзовали линейки от филиалите на ЦСМП в Сливен и Стара Загора. На място е извършена оценка на състоянието на пострадалите и хората, на които е била необходима хоспитализация, веднага са били откарани в болница.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пътува към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", Стара Загора.

Очевидец на катастрофата на "Тракия": Гледката на плачещи деца, целите в кръв, беше ужасяваща (ВИДЕО)

На място пристигна и експертът по пътна безопасност Диана Русинова. „Има строги правила къде се слага ограничителна система за пътища и въпреки всичко ЕС насърчава поставянето на еластични огради и от дясната страна, за да се предотвратят подобни инциденти”, каза тя.

„За пореден път ставаме свидетели на катастрофа, станала с автобус и един орган, който отсъства, в неделя почива – „Автомобилна администрация". Ако автобусът е катастрофирал в светлата част, около 20 часа, няма как да достигне до границата в светлата част на деня, а в тъмната е абсолютно забранено да се превозват деца. Липсата на контрол на тези обстоятелства водят до това, което виждаме”, добави тя.

Според нея има възможност шофьорът да е заспал зад волана или да му е прилошало.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.