Темата коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев

Източват ли бензиностанции пари чрез антикризисната мярка от 25 стотинки на литър гориво? Темата коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в ефира на “Здравей, България”.

“Последните седмици сме свидетели на опити за злоупотреба, което предполагам, ще стане пандемично през месец септември, затова трябва да го преустановим  в самото начало. Тази държавна помощ е предоставена за физически лица при определени условия и всеки опит да бъде прибрано от служител или управител на безниностанция трябва да бъде прекратен”, каза Терзиев.

Средно 4% спад в цената на горивата у нас, само метанът расте

Той е коментирал казуса с Министерството на финансите, шефовете на НАП и Агенция “Митници”, които се очаква да предприемат съответните действия, поясни още Терзиев.

И апелира всеки един гражданин, който зареди гориво, дори и без държавна помощ, да изиска своята касовата бележка и да я прибере или изхвърли в кошче, за да е сигурен, че никой няма да злоупотреби с отстъпката от 25 стотинки, която той не е имал право или не е желал да получи.

Магдалена Петрова е управител на бензиностанция, но работи и като касиер. Казва, че интересът към отстъпката от 25 стотинки не стихва. „Свикнахме, клиентите също свикнаха“, коментира тя.

И тъй като всички са свикнали лесно открили, че с мярката може да се злоупотребява. „Възможностите са да зареждат автомобила с чужд талон, с талон на друга кола, използвайки възможността, че няма видимост към колонките“, посочва Петрова.

Така хората масово зареждали служебни коли, за които отстъпката не важи, с талоните на личните си автомобили.

От Петролната и газова асоциация откриват и друг вид злоупотреба, само че от касиерите. „Когато един клиент не желае да получи 25 стотинки, но не получи на място своя касов бон, а той все още остане на екрана на фискалната система преди да бъде реализиран, има недобросъвестни служители, които изпълняват формално всички изисквания на закона за предоставяне на отстъпката“, обясни Терзиев.

„Това е възможно е, на 100 процента“, смята Магдалена Петрова.

И така, ако клиентът бърза или откаже отстъпката без да вземе касов бон, разликата от 25 стотинки може да отиде в чужд джоб. „Предполагам, че отива директно в джоба на служителя“, допуска Петрова.

Според собственика на бензиностанция Димитър Хаджидимитров проблемът може да бъде решен, ако даден човек  си изиска касовия бон.

От бензиностанциите признават, че е трудно да спрат подобен тип измами и подозират, че ако цените на колонката бяха по-ниски и злоупотребите щели да са по-малко.

Живодар Терзиев прогнозира спад в цената на горивата още от есента. Но определи като “оптимистично” те да паднат под 3 лева на литър. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.