Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи

Европейската комисия одобри държавна помощ по схема „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ в размер на 426 милиона лева (218 млн. евро) за подпомагане на земеделски стопани.

Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Защо все повече земеделци се отказват от поминъка си

По този начин се осигурява подпомагане за земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички и тютюн, за да се противодейства на негативното влияние от наложените санкции или предприетите ответни мерки, и за осигуряване на непрекъснатостта на икономическата дейност.

Земеделските производители ще имат право да получат помощ под формата на преки безвъзмездни средства за компенсиране на част от повишените разходи за производство. Размерът на помощта за всеки стопанин ще се изчислява въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя, като индивидуалният таван е до 121 261 лева (62 000 евро) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.

Предстои Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ да утвърди указания за прилагане на помощта и да определи срок за прием на заявления.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.