Това стана ясно по време на брифинг на Министерството на външните работи

Дипломатическите представителства на България в чужбина вече са поискали разрешение или са уведомили 128 държави, с които страната ни има дипломатически отношения и има акредитиран посланик, за гласуване на българи на тяхна територия на предстоящите избори. Към днешна дата от 61 държави, в които ЦИК е определила места за гласуване, България е получили разрешение от 42. Това стана ясно по време на брифинг на Министерството на външните работи.

От МВнР започнаха подготовката за предсрочния вот

Съгласно решение на ЦИК са определени 736 секции в 61 държави. „От държави, в които има големи български общности, все още очакваме разрешение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия", обяви зам.-председателят на група „Избори” в МВнР Калин Анастасов.

На страницата на ЦИК вече има възможност за подаване на електронно заявление за гласуване. Срокът за това е до 6 септември. В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно Изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях.

„Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване. Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното възможност за максимален брой български граджани да упражнят правото си на глас”, заяви Калин Анастасов.

Към момента са подадени над 2500 заявления.

Министерство на външните работи има възможност да проведе избори в около 800 избирателни секции зад граница. Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 броя бюлетини. Максималния брой на секциите с машинно гласуване може да достигне до 310, като съответно 620 машини ще бъдат необходими за гласуването зад граница, посочиха от МВнР. 

„Длъжни сме да уведомим нашите граждани и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия, уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това означава, че както през ноември, очакваме изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции", допълни Анастасов.

24 партии и 7 коалиции са регистрирани за парламентарния вот през октомври

Той съобщи още, че  този път към нашето посолство в Египет е отправено запитване относно организирането на избирателни секции в Хургада и Шарм ел-Шейх.

„Запитването е отправено от туроператорска фирма, която организира екскурзии до египетските курорти в този период. Посолството ни е в процес на координация с египетските власти за организиране на тези мисии", уточни Калин Анастасов. 

Сметките на МВнР показват, че изборите зад граница ще струват приблизително 6,5 млн. лв.

На брифинга беше коментирана и темата за Северна Македония, като от МВнР отчетоха постигнатото в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси.

„Започнахме възстановяване на доверието с Република Северна Македония. Този път, който ни предстои, няма да бъде лесен, няма да бъде и кратък. Доверие се възстановява бавно, но първите стъпки са окуражаващи. На този етап виждаме как двете държави изпълняват взаимно поетите ангажименти. Надяваме това да продължи", заяви Желязко Радуков. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.