Елица Панева и Валентин Кръстев коментират и дали ще има освобождаване на хора

230 хиляди служители и специалисти в различни области са нужни на Пазара на труда. Елица Панева, експерт по човешки ресурси, коментира в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS: „За българския пазар това е голямо число, защото в последните 5 години ние сме в остър дефицит на хора, което се засилва”. 

По думите ѝ по време на пандемията е имало освободени хора, но след нея отново назначенията са тръгнали нагоре и все още продължават в тази посока, "въпреки инфлационната спирала", в която по думите ѝ се намираме.

Валентин Кръстев от "Българската конфедерация по заетостта" коментира, че се търсят както специалисти, така и хора без конкретни умения и най-вече на редови позиции. „Просто хора с желание за работа и трудова дисциплина”, посочи той.

Според него у нас се наблюдава парадокса, че работодателите са в големите градове, а свободната работна ръка – в малките. „Тя обаче няма стимул да се премести, защото няма да може да си покрива разходите в големия град”.

Двамата отговориха на въпроса как ще оцелеят компаниите в условията на инфлацията. Кръстев прогнозира, че фирмите ще се опитат да компенсират частично, но не изцяло инфлацията. "Накрая това не означава добра печалба", посочи той. Експертът подчерта още, че би било коректно с хибриден момент за ограничване на разходите, да помогнат на служителите си по-леко да преминат през трудния период и да ги задържат, мислейки за компанията.

За Панева част от компаниите ще се справят като освободят част от хората, вдигайки залатите на тези, които са ценни. Тя очаква оптимизирането в работните екипи да стане в края на 2022 или в началото на следващата година.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.