И още: "С "Газпром" трябва да се водят разговори

Политическият борд за депутатите на "Български възход" ще е като Горна камара на парламента. Това обясни в ефира на ​предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS лидерът на партията ген. Стефан Янев. Членовете на този борд, който планува да създаде партията, ще са от Българската православна църква, БАН, БСК, бизнес сдруженията и синдикатите, през които депутатите ще приемат моралния ангажимент за напускане на парламента при загуба на доверие пред борда. Идеята е издигането и попадането в листи да става при индивидуална подкрепа от 300 български граждани за кандидата.

"Този борд, при неговото съставяне, при възможността да бъде съграден и да работи, той би представлявал нещо като Горна камара на парламента от гледна точка на чисто моралния стожер на това какви хора влизат в парламента и какви ангажименти те приемат към този борд", обясни Янев.

По думите му бордът ще е надпартиен, а моралността на членовете му ще се определя от самите организации, които ги предлагат. В момента се изготвят критерии и ще се изпратят писма до организациите, уточни Стефан Янев, но посочи, че идеята е това да са утвърдени хора, познати в обществото, с кариера, която им позволява да работят за тази кауза.

За предстоящата кампания за предсрочни избори този борд трудно може да бъде създаден, посочи Янев. "Той е в дългосрочната визия на партия „Български възход”, допълни той и отрече създаването и принципите на борда да са в нарушение на Конституцията и демократичността. За отзоваването на депутатите от него каза, че няма да е със задължителен характер, а за поканата към Църквата, която не се занимава с политика, поясни: "Като морален стожер на обществото ние сме длъжни да ги питаме. Друг е въпросът те какво ще решат”.

"Български възход" си поставя за приоритети демографската криза, грижата за икономиката и неравенството, както и за администрацията, която трябва да бъде променена да работи на принципа на меритокрацията и мандатността в помощ на българските граждани и бизнес. Посочи като важен приоритет и децата на България.

"Газът не е единственият проблем", посочи още Стефан Янев и добави към него въглищата. "С „Газпром” задължително трябва да се водят преговори да се изясни ще има ли санкции за тазгодишните неизпълнени количества или не. И да, задължително трябва да има разговори за бъдещ договор, защото най-добрата цена вероятно може да дойде от там на базата на това какво има в региона като предлагане”. 

За коалициите бе категоричен, че "Български възход" няма червени линии, защото политиката е взаимодействие".  

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.