За ситуацията на жилищния пазар у нас говори експертът Добромир Ганев

На фона на икономическа криза, геополитическата ситуация в Украйна и  двугодишната COVID-пандемия, не се забелязва низходяща посока на пазара на недвижими имоти.

„Започна тенденция да се купува втори дом, второ жилище от хората, без да се разделят с градската си собственост и това е масов процес.”, посочи Добромир Ганев, председател на „Национално сдружение недвижими имоти” в студиото на NOVA в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS.

 „150-200 хиляди души имат смяна на регистрацията от голяма към по-малка селищна система. Страшно много, 10-12 фактора, влияеха на пазара в един и същи момент и по тази причина 2021 г. беше рекордна, най-силната от 2008 г. насам. За тази година ръстът до момента е около 7%, за Варна например- 20% увеличение на обема от сделки за първото шестмесечие, за София- процентът е около 4. Основното, което се отразява на желанието на хората да придобиват още повече жилищна собственост, са леките покачвания  на лихвите или  по-скоро очакването за покачване дългосрочно, което е неизбежно на фона на инфлацията, с която трябва да се справи Европейската  централна банка”, според  Добромир Ганев.

Какви разходи трябва да предвидим при сделка за покупка на имот

Експертът посочи още, че инфлацията се е отразила изключително благотворно на пазара. Хората, в стремежа си да запазят спестяванията си да не бъдат „изядени” от инфлацията,  са използвали  най-различни методи за влагане в различни активи, един от тях е недижимата собственост. Разбира се, не всеки  има тази възможост- да играе на този пазар, но някои са инвестирали  в злато, други- в криптовалути, трети- в акции, четвърти- просто в  ремонт на своето жилище.

Вероятно ще има спад до края на годината. България е на последно място по прозрачност на пазара на недвижимите имоти в Европейския съюз. 11.5 процента е ръстът на индекса на жилищните цени за първото тримесечие.

"Увеличава се започнатото ново строителство, но в същото време не се увеличава предлагането поради простата причина, че много предприемачи  са спрели поради неяснотата на себестойността на тяхната бъдеща  продукция. Освен това, самите граждани са притеснени за покупките „на зелено”. Това е една от най-рисковите покупки в България.", по думите на експерта.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.