Забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни не се спазва навсякъде, показа проверка на NOVA

Нова опасна мода сред децата. След забраната на така наречените "весели балони", пълни с райски газ, тийнейджърите вече си купуват никотинови пакетчета, които приличат на бонбони. Проверка на NOVA показа, че забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни  не навсякъде се спазва.

Пробваме да си купим никотинови пакетчета, познати като "снус" в произволно избран магазин за алкохол и цигари. Кутията с пакетчетата прилича на такава с дъвки. Заради съдържанието на никотин е забранена за продажба и  употреба от непълнолетни.

С разрешение от родителите на 14-годишното ни подставено лице, то успява да си ги купи, дори без въпроса - на колко е години? „Продадоха ми без проблем. Казаха ми да си избера”, споделя момичето.

Заловиха над 50 непълнолетни в дискотека при полицейска акция в Благоевград

Разказва, че „снуските”, както никотиновото изделие е известно сред тийнейджърите, са нова мода и няма ученик, който да не знае за тях. „Виждала съм доста хора да вземат. Има някои, които са по-силни, има някои, които са по-леки. Може да ти стане лошо, а може и да не ти повлияе по никакъв начин. Зависи колко силна е и дали си пушач, или не”.

Пакетчетата се поставят между горната устна и зъбите. Причината е, че така никотинът се приема по-бързо от организма, а по-голямо количество може да доведе не само до прилошаване, казва кардиологът д-р Прокопова. 

„Детската лигавица още по-бързо всмуква веществата. Това може да стане бързо и едно дете, което до този момент не е приемало никотин, включително може да изпита гадене,прилошаване. Да се стигне до повръщане, до припадък”, твърди  д-р Рада Прокопова, началник, отделение по кардиология УМБАЛ "Св. Анна".

НАП затвори дискотека в "Слънчев бряг"

Може да се наложи и лекарска помощ, ако пакетчето се спука в устата не само на дете, а и на възрастен. „Това ще доведе до огромно количество никотин в кръвта, което може и да бъде изключително опасно”, посочва д-р Прокопова.

Причината пакетчетата да се превръщат в мода сред децата, е в приятното и намаленото усещане за тревожност, което носят, смятат специалистите. „Всяко едно никотиново изделие ще доведе до привикване и до желание да се достигне до все по-висока доза. Тоест този млад човек ще се поддаде много по-лесно на тютюнопушенето, защото той ще има нужда от никотин”, твърди медикът.

Заради това трябва да се спазват правилата за продажба и контрол - забранено за лица под 18 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.