Камионът е с македонска регистрация

Заловиха тир с около 100 мигранти на единия от входовете на Бургас. Камионът е с македонска регистрация и е задържан около 06.45 ч. от полицейски служители от Четвърто районно управление на булевард “Захари Стоянов”. Зад волана е бил 60-годишен македонец.

Всички мигранти са млади мъже от Афганистан. Преминали са нелегално българо-турската граница, а тирът ги е очаквал в община Средец.

Това се случва само три дни след тежката катастрофа с голяма групи мигранти и смъртта на двама полицаи. Инвазията от мигрантски групи в региона продължава, сочи прокурорът от Окръжна прокуратура Бургас Мария Маркова: "Ежедневно на територията на Бургас се задържат минимум по две групи , от началото на годината до този момент в РПУ Бургас и отделенията и има образувани 90 образувани досъдебни производства за трафик на мигранти. Като за последните три месеца , когато е топло и гората ври, имаме 47 производства с около 430 трафикирани лица".

Тирът със северно-македонска регистрация е бил празен, а шофьорът натоварил на главен път в посока Бургас групата от близо 100 човека с надежда единствено за финансова облага. Обяснил, че с него не са се свързвали каналджии.

Очевидецът Георги Делчев свидетелства: "Те са натоварени от завода в Дебелт и от там вече информация са получили полицаите и са тръгнали след тях и тука ги спират вече, повече от 6 полицейски коли са вече, вътре около 100 човека ми казаха, че са и сега изчакват някакво нареждане, за да могат да ги регистрират ли какво. В 4-то районно, доколкото разбрах".

Шофьорът е задържан и е дал показания, а афганистанските бежанци са отведени в най-близката база на "Гранична полиция". 

Снимка: Елена Танева, NOVA

Само двайсет минути по-късно други шест човека афганистанци пешеходци са задържани на асфалтовия път край близкото село Константиново.

Междувременно и други 53 мигранти от Афганистан са били задържани от служители на ГПУ-Бургас, в района между селата Габър и Дебелт.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.