Днес гледат мярката на тримата сирийци, обвинени в трафик на мигранти

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас, се изправя пред Районния съд. Заедно с него, пред Темида застават и другите двама сирийски граждани, обвинени в трафик на мигранти. Към момента Омар е направил пълни самопризнания за участието си в каналджийството. Той е заявил, че е искал да изкара пари, които трябвало да изпрати на семейството си в Турция.   

„Съжалявам пред  целия български народ. Не исках да стане така. Имах нужда от пари, за да доведа родителите си в България. Не съм планирал катастрофата. Искам да ми простите. Никога няма да нарушавам законите”, каза Омар пред съда.

Пред Темида говори и 18-годишният Ахмад, задържан на мястото на трагедията и отговарял за пътниците в автобуса.

„Простете ми, много съм гладен, нямам пари. За първи път излизам от лагера, простете ми”, каза той.

Абдулах - мъжът, купил автобуса, изказа съболезнования към близките на жертвите.

„Не мислех , че ще стане така. Съжалявам. Аз съм сериозен човек, не нарушавам законите. Влязох легално. Имам работа, имам фирма. Оставих семейство с 4 деца и една жена. Работя, за да ги гледам. Тръгнах от Сирия заради войната”, поясни мъжът.

„Все още се установява на колко години е Омар, тъй като от характеристичната справка от приемния център има разминаване. Един от обвиняемите е лицето, което е настанявало трафикираните, а третият е лицето, което набавя автобуса, чрез който се превозват мигрантите”, каза в ефира на „Събуди се” Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас.

Тя допълни, че е ясно, че Омар е влязъл у нас през септември 2021 г. „Има данни, че той е участвал в конфликти в центъра за бежанци по повод направена забележка да не участва в незаконна търговия. От него и други сирийци са нанесени удари на служители на центъра”, поясни Маркова.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.